torsdag 24. januar 2013

Om Plastfolie

I årenes løp har mye forandret seg m.h.t. metoder for å bevare bedervelige matvarer - ferskvarer. Kjøleskap, fryser, kjølebu er noen stikkord. Plast-kummer, luftutdriving, hermetisering er noen andre stikkord. Verktøyene kan være plastposer med egen eller estern lukking i form av klyper, glidelås eller annet. I de siste 20 årene har PLASTFOLIE eller plastfilm vært et veldig utbredt verktøy : man kjøper plastfilmen i rull, trekker den ut til en viss lengde og river den av. Så legger man den rundt matvaren, pakker endene godt rundt og konstaterer at på mystisk vis så 'kleber' folien i seg selv slik at pakkingen blir selvlukkende på en måte. Disse rullene produseres av ulike leverandører men leveres i stort sett samme utførelse: En tett rullet plastfilm lagt inni en smal 'dispenser' med en 'rivekant' der man kanskje ville forvente en slik. Problemet begynner her. Man tar tak dispenseren med en hånd. Leter med den andre hånden etter foliens ende. Ikke lett. Folien kleber med uhyggelig iherdighet til rullen. Man løsner litt av folien, men ops idet man har løsnet halve kleber det man allerede har løsnet tilbake. OK. Tilslutt får man tak. Drar ut. Folien løsner bare meget gjenstridig fra rullen. Ja så gjenstridig at papp-dispenseren man holder i og som rullen ligger i langsomt begynner å bryte sammen. Da blir det ikke lettere å trekke ut folien. Så nærmer man seg det kritiske punktet, og selv om folien så langt er delvis sammenklistret her og der har man omsider oppnådd ønsket lengde og det er på tide å rive av. Selve 'rive-eggen' er gjerne en litt sagtannet 'vond-å-holde i' egg som sitter fast i hele dispenserens lengde. Sannhetens øyeblikk: rive-eggen skjærer ikke men sliter folien ujevnt i en nesten-ende som raskt kleber segsammen her og der. Dispenseren henger nå stort sett sammen bare på grunn av at man holder i den. Så: folien er ute men ser ikke ut som et firkantet ark. Her er mer jobb å gjøre: Skal man få arket rundt maten som skal bevares må fliker rettes ut og strekkes. Vel: etter diverse hjelpe operasjoner får man omsider knøvlet arket rundt matvaren og puttet kombinasjone i dertil egnet hylle i kjøleskapet.
Neste gang man trenger slik Plastfolie leter man fortvilet etter en annen produsent. Alle kan ikke vær slik. Verden kan ikke være slik.
Så prøver man igjen: resultatet er nøyaktig det samme. Dette produktet er atså totalt ubrukelig for folk flest. Er dette og designet av fabrikk-eierens 12 årige sønn? Kommer alt fra samme sted bare med ulik EAN kode? Har produsenten noengang prøvd sitt eget produkt?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar