onsdag 16. januar 2013

Om Sikring av småbarn i bil

Alle er vi enige om at små barn trenger god sikring mens de transporteres i bil. Det er lansert mange gode og gjennomførbare metoder vedr stolutforming, retningsplassering, og festemetoder til punkter som man mener er sikre i en bil. Dette støttes av fornuftig lovverk i Vegtrafikk lov vedr bl.a. vektgrenser og stol-størrelser. Alt dette er vel og bra.
Det som ikke er bra er den standard 3-punkts feste-anordningen som stort sett er identisk på alle slike stoler. Foreldre stusser vel (muligens) litt men får en rask forklaring av selger eller venner som har barn i samme alder. Du holder venstre stropp slik, tar høyre stropp der og klikker midt-stroppen inn - slik. Klikk.
Der sitter den. Ungen er trygg.
Så går dagene og en dag må det ringes til en bestemor/far p.g.a sykdom eller annet fravær. 'Kan du/dere ta minsten til barnehagen i dag. Kan dere hente minsten etter barnehagen - vi blir forsinket i dag'. Helt legitime og naturlige forspørsler som blir aktuelle for alle  - før eller siden. Bruk gjerne bilen vår for der er setet montert. De fleste besteforeldre vil slå til på bil-lån siden utsiktene med å flytte setet over i egen bil er langt mindre fristende. Låner vi bilen deres er det jo bare klikk-klikk så er alt greit.
Så kommer dagen. Kvikt og greit settes den polstrede ungen i setet og man står overfor en god gammeldags julenøtt. Hvem husker ikke alle de kjekke pusleriene i stål eller tre som ungene fikk til jul i en fjern fortid og som skulle tas fra hverandre eller settes sammen på en 'genial' måte. I juleselskapet var det alltid noen som hadde fått slike året før og som lett hoverende kunne øse av sin tekniske innsikt i løsningen av problemet.
Der står man: de djevelske greiene vil absolutt ikke klikke sammen. Man roter fortvilet i kisten etter gamle løsninger om å holde faktorene på en spesiell måte og så vips - klikk? Neida. Ikke tale om. Ungen begynner å vri på seg og skjønner at det er problem her. Ens bedre halvpart overtar. Det går ikke bedre. 5 min går . 10 min går. Tilslutt må man 'krype til korset' og finne frem mobilen. Ja, ja - avgårde kommer man til slutt.
Men - hvorfor er det sånn? For en uvitende og uerfaren ser det ut som en lås som er designet av førskole-unger. Hva er vitsen med å lage denne barnestol-låsen slik at den er ubrukelig for folk? Vi skjønner jo at den må lages slik at ungen ikke kan fikle den opp, ikke rugge den løs eller at den må være slitesterk i en travel hverdag. Og ikke minst den skal være sterk for rykk og strekk. Alt det er greit. Men designet??? Fullstendig bak mål og en hån mot vanlige folk, laget av arrogante forbruker-fremmede småunger. Sikkert sønnen til en fetter av en i Vegdirektoratet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar